Pazarlama Planı: Ticaretin ortaya çıktığı dönemlerde de aslında var olan, fakat kimsenin farkında olmadığı; modern pazarlama ile birlikte önem kazanmaya başlayan ve post modern pazarlama ile birlikte pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline gelen pazarlama planı; çevrenizdeki değişkenlerin analiz edilerek, ürün ya da hizmetlerinizin tüketiciler tarafından optimum şekilde kabul görmesini sağlayacak ve belirlediğiniz satış miktarlarını tutturmanıza yardımcı olacak araştırmalar olarak tanımlanabilmektedir. Pazalama planı hazırlarken dikkate almanız gereken değişkenler pazarlama çevresindeki değişkenlerden meydana gelmekte. Bunlar: tüketiciler, rakipleriniz, teknoloji, pazarın mevcut durumu, devlet politikaları, ekonomik değişkenler gibi çok geniş bir çevreyi kapsamakla birlikte; işletme içi faktörleri de bünyesinde barındırmaktadır. Pazarlama planı yapmaktaki temel amaç, hedefleriniz doğrultusunda ürün ya da hizmetinizin piyasada tutunmasını ve satılmasını sağlamaktır.
İşletme sahipleri genellikle kendi tecrübelerinden yararlanıp pazarlama planı yapmayı tercih etmese de, genel anlamda tüm işletmeler için doğruluğu kabul edilmiş pazarlama planı hazırlama metotları bulunmaktadır. “Pazarlama planı nasıl oluşturulur” ile ilgili en basit ve geçerlilik kazanmış metotları Santiago Tacoronte yalnızca 6 maddede özetlemiş. İşte o maddeler
1) Veri Toplama: Pazarlama planı oluştururken öncelikle plan dahilinde bir takım verilere ulaşmanız gerekmektedir. Bu veriler pazarlama planınızı yönlendirmenize yardımcı olacağı için, tarafsız ve doğru olmak mecburiyetindedir. Veri toplama işlemi, genellikle dış çevre bileşenlerinin detaylı incelenmesi, pazar araştırması, tüketici tercihleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yalnızca istatistiki bilgiler değil, görüşler, zihin yapıları, duygu ve düşünceler ve niyetler veri toplama aşamasının önemli unsurlarını oluşturmaktadır.
2) Analiz: Toplanan verilerin ayrıştırılması ve detaylı olarak incelenmesi aşamasıdır. Kendimizin ve dış çevrenin zayıf, güçlü yönleri tespit edilmeli; veriler tarafsız bir gözle analiz edilmelidir. Elbetteki bu işlem, kendi gücünüzü keşfetmeniz açısından da fayfalıdır.
3) Proje Oluşturma: Toplanan verilerin tamamı tarafsız bir gözle analiz edildikten sonra, takım arkadaşlarınız ile birlikte beyin fırtınası yapılarak, pazarın durumu doğrultusunda “ne yapılabilir” sorusundan hareketle iş tanımınızı yapmalı ve projenizi oluşturmalısınız. Projenizi oluştururken tüm zekanızı ve bilginizi kullanmak mecburiyetinde olduğunuzu unutmayın.
4) İş Safhası: Oluşturduğunuz projeyi artık gerçekleştirmenin vakti geldi. Proje dahilinde işinizi kurdunuz ve resmen iş başlamış durumda. Yapmanız gereken koordinasyonu en ideal biçimde kurmak olmalıdır. Çalışanlarınızın, ortaklarınızın ve sizin aranızdaki iletişim, iş safhasında büyük önem arz etmektedir.5) Kontrol Aşaması: Resmen işe başlamanın ardından, geldiğiniz süreci mutlaka biraz soluk alarak kontrol edin. Proje aşamasında belirlediğiniz hedeflerin ne kadarını tutturdunuz, hazırladığınız birkaç plan içerisinden hangi plana göre hareket etmektesiniz tüm bunları tespit etmeniz gerekmektedir.
6) Sonuçların Analizi: İş sonucunda elimize ne geçti? Kar – Zarar ekseninde detaylı analiz ve süreçlerin herhangi birisinde meydana gelen aksaklıkların tespiti ve düzeltilmesi üzerine düşüneceğiz. Şayet sorunsuz olarak bu sürecide atlattıysanız artık önünüzdeki yeni projelere odaklanabilir ve süreci yineleyebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Mümkün Olduğu Kadar Çabuk Markalaşın başlıklı makalemizde markalaşma, markalaşma süreci ve markalaşma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verilmektedir.