Özellikle son aylarda sıklıkla duyduğunuz CGI pazarlama kavramı, kulağımıza uzak bir terimmiş gibi gelse de; pazarlama camiası aslında bu terime çok da yabancı değil. CGI (Computer generated imagery), yani bilgisayar tabanlı üretilen görselleştirme teknolojileri 1990’lı yıllarda hayatımıza girmesiyle, sanal gerçeklik kavramının hemen hemen her gün farklı örneklerini deneyimlememizi de imkan sağlamıştır.
Önceleri bilgisayar oyunlarını gerçeğe en yakın şekilde oyuncuya gösterme amacıyla kullanılmaya başlanan CGI teknolojileri, özellikle bilim kurgu film ve dizlerinin de vazgeçilmez kurgusal temelini meydana getirmekte.
Bilgisayar tabanlı tasarımların gerçek hayattaki görüntüleme teknolojileriyle entegre edilmesi ve gerçeklik algısının üst seviyeye taşındığı gerilla pazarlama modeline verilen isim CGI pazarlama olarak literatüre girmiştir. Bu yazıyı okuduğunuz an CGI pazarlamanın popüler olmasında ise son haftalarda FIFA, Samsung, Adidas, Coca Cola ve Sephora gibi markaların yaptığı reklam kampanyalarının etkili olduğunu söyleyebiliriz. İlk karşımıza çıktığında gerçeklikle sanallık arasında gidip geldiğimiz, fakat gerçekte var olmayan CGI reklam uygulamaları tamamen bilgisayar destekli olarak oluşturulmuş tasarımların gerçek görüntüler üzerine entegre edilmesinden meydana gelmekte. Hal böyle olunca ortaya etkileyici gerilla pazarlama örneklerinin çıktığını söyleyebiliriz.
Bir önceki yazımız olan ATL ve BTL Pazarlama Nedir? başlıklı makalemizde atl pazarlama, atl pazarlama nedir ve atl ve atl pazarlama arasındaki farklar hakkında bilgiler verilmektedir.