ATL ve BTL Pazarlama Nedir?

ATL ve BTL Pazarlama Nedir?

Above The Line – Çizgi Üstü Pazarlama

ATL (above the line), çizgi üstü pazarlama anlamına gelen bu model özellikle belirli bir hedef kitlesi olmayan geniş bir çerçeveye sahip pazarlama faaliyetlerinin tümüdür. Ürün ya da hizmetin reklamına konu olan mesajın herhangi bir net hedefi olmadığı gibi, aynı zamanda geri dönüşümünün de ölçülmesi oldukça zor, çoğu zamanda imkansızdır. Herhangi bir hedef gruba yönelik yapılmayan ATL pazarlamada temel mantık ürün yada hizmet hakkında ulaşabildiği kadar geniş bir kitleyi bilgilendirmektir.

ATL Pazarlamanın Amacı

Ölçümlenme kaygısı olmaksızın tamamen marka bilinirliğine yönelik amacına ulaşmayı baz alır. ATL pazarlamayı tercih eden işletme ve markalar, tüketici nezdinde yarattıkları marka bilinirliği neticesinde onların ürün ya da hizmete ulaşmalarını arzu ederler. Ne kadar geniş bir kitlede marka çağrışımı yapılabilirse ATL reklam çalışması o kadar başarılı olur.

ATL Pazarlama Nerelerde Yaygındır?

Genellikle konvensiyonel (geleneksel) mecralarda sıklıkla tercih edilen above the line (çizgi üstü) reklamlar için en ideal kanallar televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi kanallardır. Bu nedenle de yapılan reklam çalışmalarının dönüşümü genelde ölçülememekte ya da ölçümlenen kısmı yalnızca satışlara yansıyan tarafıyla tahmin edilebilmektedir.

ATL (Above the Line) Reklamların Avantajları

  • Geniş kitlelere ulaşılabilmektedir. Kullanılan mecralar günümüzde halen tüketiciye ulaşma noktasında zirve kanalları meydana getirmektedir.
  • Hem ulusal hem de global marka bilinirliği yaratmada etkilidir.
  • Televizyon ve radyo gibi hem görsel hem de işitsel medya kanallarında yapıldığı için içerikler hem görsel hem de işitsel olarak etkileyici özelliğe sahiptir.
  • Ürün ve markaya yönelik akılda kalıcı, bilgilendirici ve onları harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu sayede belirli bir hedef kitle ayırt etmeksizin maka bilinirliği yaratmada etkili olmaktadır.

BTL (Bellow the Line) – Çizgi Altı Pazarlama

BTL pazarlama, çizgi üstü, etkili pazarlama stratejileri belirlemek amacıyla doğrudan hedeflenen potansiyel tüketici kitlesine yönelik yapılan pazarlama faaliyetlerinin bütününü meydana getirmektedir.

Gerektiğinde kişiye özel yaratıcı tasarımları ve pazar bölümlendirmeyi mümkün olduğunca stratejilerine dahil eden, bu sayede ulaştığı çok özel kitlede akılda kalıcı olmayı başaran pazarlama yöntemidir.

BTL Pazarlamanın Avantajları

Yapılan kampanyalara ait sonuçlar güncel ve sürekli olarak takip edilebilmektedir. ATL stratejilere göre yatırımın getirisi daha fazla olup hedeflediği kitleyi kazanmada çok daha başarılıdır.

BTL Pazarlama Nerelerde Yaygındır?

  • Direkt sponsorluklar yöntemiyle, ulaşmak istediği gruplara yönelik sponsorlu kampanyalar düzenlenebilir.
  • SMS pazarlama, e-mail pazarlama ile hedeflediği kitlelere yönelik kişiselleştirilmiş tanıtım yöntemleri kullanılabilmektedir. Ayrıca ilgi alanlarına yönelik kullanıcılar için broşür ve kataloglarla onlara geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanarak da ulaşılabilmektedir.
  • Mağaza içi reklamlar ile belirli ilgi alanlarına yönelik ortak tüketici gruplarının bir arada bulunduğu mağazalarda bir takım promosyonlar yapılabilmekte ve marka bilinirliği arttırılabilmektedir.
  • Açık hava reklamcılığı, bilboard, afiş ve bannerler çok sık kullanılmasa da nispeten tercih edilmektedir. Zira bazı tüketici grupları halen daha bu reklam mecralarından etkilenebilmektedir.

BTL Pazarlamanın Avantajları

  • ATL pazarlama stratejilerine göre daha dar bir kitle hedeflenmektedir. Dolayısıyla reklam yatırımları daha az ve reklamların dönüşümleri daha fazladır.
  • Hedeflenen grubun ihtiyaçlarına göre oluşturulan stratejileri kapsadığı için farklı tüketici grupları için değişik şekillerde tasarlanabilmektedir.
  • Ölçümlenebilir olma özelliği sayesinde hedef kitledeki dönüşüm takip edilebilmektedir.

ATL ve BTL Pazarlama Arasındaki Farklar

ATL PazarlamaBTL Pazarlama
Reklam yatırımının geri dönüşümünü izlemek zordurYatırımın geri dönüşü anlık olarak takip edilebilmektedir
Geleneksel medya tercih edildiği için iletişim tek yönlüdürWeb 2.0 ve 3.0 teknolojileri, sosyal medya gibi mecralar kullanıldığı için iletişim çift yönlüdür.
Büyük kitleler hedeflenmekte ve marka bilinirliği yaratma süreci önem arz etmektedir. Daha küçük ve etkili kitleler hedeflenmektedir. Marka ve direkt olarak ürün tanıtımına yöneliktir.
Statik reklam yerleşimi söz konusudur. Reklamlar yalnızca görsel ve işitseldir.Dinamik reklam yerleşimi tercih edilir, içerikler çok çeşitli olabilir

TTL (Through the Line) – Satır içi Pazarlama

Temel olarak ATL ve BTL pazarlamanın birbiriyle birleştiği bir pazarlama modeli olarak kabul edilmektedir. TTL pazarlamaya göre hem geleneksel hem de modern iletişim mecralarında kullanılarak tüketiciler nezdinde marka bilinirliği sağlamayı amaçlarken, hedef kitleyi de harekete geçirmekte tercih edilmektedir.

360 derece pazarlama da bu doğrultuda ortaya çıkmıştır. Örneğin hem arama ağı reklamcılığında, hem görüntü reklamcılığında hem sosyal medya hem de banner sponsorluklarında tercih edilebilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Keçe Nedir?, Keçe Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde etno hediye, keçe ve keçe hediyeler hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.