Hashtag ve Pazarlama

Hashtag ve Pazarlama

Twitter ile birlikte hayatımıza giren hashtag olgusu kullanıcılar tarafından ilgi görünce Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlarda da kullanılmaya başlandı. #anahtarkelime mantığı ile kurulan hashtag deyimleri içerikleri konu başlıklarına ve anahtar kelimelere göre indeksletmenin en bilindik yöntemlerinden birisi. Uzun süre kullanılmasının ardından hemen hemen tüm sosyal ağlarda milyarlarca hashtag deyimleri oluştu. Bugün en basit içerik yayınlarında paylaşılan hashtaglar bile binlerce sonuca kapı açabiliyor. Pazarlama konusunda da, sizin içeriğinizle ilgilenenleri konuya yönlendirebileceğiniz en uygun araçlardan birisi haline gelen hashtag kullanımı ne kadar faydalı sizler için araştırdık. Hashtag kullanımının faydaları ve zararlarını 4 başlık altında toparladık işte hashtag kullanımlarına örnekler.

1) Hashtag Kullanımında Aşırıya Kaçmayın

Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi içerik paylaşımlarında aşırı hashtag kullanımı içeriği boğmakta, görünüş bakımından da uygunsuz ve ilgi çekmeyecek bir hale getirmektedir. Zaten yapılan araştırmalara göre abartılı hashtag kullanımı ziyaretçilerin hoşlanmadığı durumlardan birisi. Facebook ve Twitter üzerinden içeriğe yönlendirmek amacıyla kullanılan hashtagların bir içerikte en fazla 3 adet kullanılması önerilmekte.

abartili hashtag

2) Alakasız Hashtag Kullanımından Sakının

İçeriğiniz ya da başlığınızla benzersiz hashtag içeriğinize fayda yerine zarar verecektir. Pazarlama açısından baktığımızda alakasız hashtagler içeriğinizin güvenilirliğini zedeleyecektir. Bununla birlikte hashtag kullanımlarının alakasız olması tüketici tarafından reklam olarak algılanmaktadır. Unutmayınız ki hashtagler reklam amaçlı değil, içeriğinize ziyaretçi çekmek içindir.

alakasiz hashtag kullanimi

3) İçeriğinizin İlk Kelimesi Yada Tüm Kelimeleri Hashtaglerden Oluşmamalı

Çoğu içerik paylaşıcısının dikkat etmediği fakat pazarlama açısından sakınca oluşturan durumlardan bir tanesi de cümlelerin tamamının hashtag kelimelerinden oluşması.Acemilerin sıkça düştüğü hatalardan birisi olan yerli yersiz hashtag kullanımı güvenilirliği zedeleyen noktalardan birisi.

4) Kısa ve Anlamlı Hashtag Seçimi

Dikkat etmediğimiz en önemli sorun anahtar kelimelerimizin çok uzun ve anlamsız olmaları. Birkaç kelimeden oluşan hashtagler eğer ki anlamsızsa ziyaretçiler tarafından tıklanmayacaktır. Bu nedenle seçeceğiniz hashtagleri kısa ve anlamlı kelimelerle oluşturmanız önemlidir. Pazarlama açısından da anlamlı hashtagler sık ziyaret edilenlerdir. Ayrıca ülkemizde yapılan hashtag hataları anahtar kelimelerin arasına boşluk bırakmak.

Bir önceki yazımız olan Retro Pazarlama (Retro Marketing) Diye Bir Bela Var! başlıklı makalemizde markaların retro örnekleri, retro marketing ve retro pazarlama nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.