İşletme ve markalar açısından içerik pazarlamasının en önemli amacı, mevcut müşterileri ile olan ilişkilerini sürdürmelerini sağlamakken aynı zamanda yeni tüketici kitlelerine ulaşabilme arzusu olduğunu söylemek mümkündür. Konvansiyonel pazarlama faaliyetlerinin e-ticaret işletmelerindeki başarı göstergeleri giderek azalırken, imdatlarına yetişen içerik pazarlama stratejileri onların marka değerlerini ve marka bilinirliklerini arttırmaya yönelik olduğu gibi aynı zamanda mevcut satış rakamlarını da katlamaya yönelik olarak kullanılagelmektedir. İşletmelerin içerik pazarlama stratejileri için tercih ettikleri mecralar kendi web adreslerinde oluşturdukları bloglar aracılığıyla olabildiği gibi aynı zamanda farklı bloglar ve sosyal medya mecralarıda olabilmektedir. Bu makalede e-ticaret işletmelerinin kullandığı içerik pazarlama stratejilerini ele alacağız.
1- Tüketici ile İlişki Kurma Stratejisi: “Herşey satıştan ibaret değildir” düşüncesinden hareketle işletmeler açısından en önemli nokta, tüketici ile arasında olumlu bir bağ kurmaktır. Bu nedenledir ki popüler içerik yazılarında içerik pazarlama stratejilerine dair ürün, marka, harekete geçirici mesaj gibi tüketiciyi tedirgin eden hiçbir içeriği kullanmak istemezler. Amaç yalnızca tüketici ile sıcak bir bağ kurmaktır. Tüketici, kendisini düşünen, kendi lehine ipuçları veren ve yardım değeri yüksek içerikleri tercih eder. Bu nedenle birçok e-ticaret işletmesi bloglarında kullanıma yönelik, tüketiciye yardımcı olan içerikleri paylaşmaktadır. İçerik pazarlama stratejilerini tercih edecek işletmelere tavsiyem hazırlayacakları içeriklerin %80’i marka, ürün ve satın almaya sevk edici içeriklerden mümkün olduğunca uzak olmalı. Bu sayede tüketiciler için oluşturulan içerikler daha eğlenceli ve pozitif etki yaratıcı nitelikte olacaktır.
2) Video ve Animasyonlarla İçeriği Güçlendirme: Tüketici eğlenceli ve ilgi çekici içerikleri tüketir. dolayısıyla editöryal açıdan eksik ve hatalı içerikler üretmektense; profesyonel olarak özgün bir şekilde oluşturulan yazı içeriklerinin yanı sıra, videolar, fotoğraflar ve animasyonlarla güçlendirilmiş içerikler oluşturulması büyük önem arz etmektedir. Yazının özgünlüğü kadar, video, fotoğraf ve animasyonların da özgün olması gerekmektedir.
4) Hedef Kitlenize Yönelik İçerikler Oluşturun: İçeriklerinizde kullanacağınız başlıklar, anahtar kelimeler ve içeriğin bütünü; ilgili içeriğin hedeflediği tüketici kitlesine yönelik olmalıdır.
5) İçeriklerin Yalnızca %20’si Pazarlamaya Yönelik Olsun: İlk iki aşamada farkettiyseniz pazarlama konusundan hiç bahsetmedik. Şimdi yavaş yavaş pazarlamaya dönük içerikler oluşturabilirsiniz. Her 10 içeriğinizden yalnızca 2’si pazarlamaya yönelik olabilir.İşin içerisine pazarlama girdiği anda, içerik pazarlamanın vazgeçilmezi olan Call to Action mesajları devreye girer. Fakat günümüzde işletmeler Call to action mantığını sanırım biraz yanlış anladılar. Çünkü içeriklerinin başlığı da dahil hemen hemen yer yeri harekete geçirici mesajlarla dolu. Dolayısıyla ziyaretçilerin sayfada kalma süreleri minimum seviyeye düşmekte ve içerik pazarlama stratejisi ters tepki yaratmaktadır.
Peki ne yapmalıyız?Gayet basit, tüketici içeriğin başlığından etki ederek, devamı merak uyandıracağı için içeriği tüketmek ister. Konunun uzmanlarından Bünyamin Kapıcıoğlu (Hızlı Adam) basit örneklerle durumu açıklamış olduğu gibi alıntılıyorum.
Düşünün: Kaç kişi şarjlı matkap almak üzere 500-1000 kelimelik bir makaleyi okumak ister? İstisnalar hariç, hiç kimse! Öyleyse yapılması gerekeni biliyorsunuz. Blog sayfanızda ürününüzden değil, ürünün kullanım alanlarından veya tüketicilerin aradığı bilgilerden bahsedebilirsiniz. Şöyle bir başlık hayal edin:
BAŞLIK: İnternetten sipariş ettiğiniz mobilyalar için pratik montaj yöntemleri
Bakın bu başlığı uzun süre düşünmedim ama başlıkta şarjlı matkaptan bahsetmediğim gayet açık değil mi? Bu başlığın altında verilebilecek onlarca bilgi var.
Mesela,
- Montaj kataloglarının nasıl yorumlanması gerektiğini anlatabilirsiniz.
- Montaj işlemine hangi parçalardan başlanması gerektiğinden bahsedebilirsiniz.
- Montaj işlemi sırasında ürüne zarar vermemek için nelere dikkat edileceğinden bahsedebilirsiniz.
İşte bu tür bilgiler, şarjlı matkap kullanma potansiyeli olan insanların ilgileneceği bilgilerdir. Eğer ben şarjlı matkap satmak isteseydim kesinlikle böyle bir içerik hazırlardım. İçeriğin bir kısmında ise şu konuya değinirdim:
“Ürün montajı sırasında tornavida kullanıyorsanız, avuç içinizle tornavidayı bastırmamaya dikkat edin. Aksi halde o an fark edemeyip, montaj sonrasında avuç içinizin şiştiğini ve derinizin soyulduğunu görebilirsiniz. Eğer basınç uygulamadan vidaları mobilyaya geçirmeniz mümkün değilse bu tür yaralanmalara maruz kalmamak için şarjlı matkap kullanmalısınız.”
Koca bir makalenin kısacık bir bölümüne yukarıdaki bilgiyi yerleştirmeniz, makalenizdeki bilgilerden faydalanan insanları rahatsız etmeyecektir. Sadece bu kadar! Daha fazla şarjlı matkaptan bahsetmeyin (ya da abartmayın diyelim).
Peki, bu kadarını yapmak yeterli mi? Asla değil! Devam ediyoruz.
Yukarıdaki paragraf ile tüm şarjlı matkap satıcılarının ekmeğine yağ sürmüş olursunuz. Eğer amacınız potansiyel müşterileri rakiplerinize göndermek değilse daha fazlasını yapmalısınız. Basit bir iki dokunuş ile bunu sağlamak mümkün.
Buraya kadar anlattıklarımı başarılı bir şekilde uygulayan yüzlerce marka gördüm ancak sadece birkaç tanesi birazdan anlatacağım doğru tekniği eklemeyi akıl edebildi. Yukarıda, matkapla ilgili bahsettiğim örnek paragrafta,
Eğer basınç uygulamadan vidaları mobilyaya geçirmeniz mümkün değilse bu tür yaralanmalara maruz kalmamak için şarjlı matkap kullanmalısınız.
Cümlesinde “şarjlı matkap” kelimelerini linkleyip ürün sayfasına yönlendirmek doğru bir hamle olmaz. Site içi arama motoru optimizasyonu için gerekli olabilir ama dönüşüm sağlamak için yeterli değil çünkü aksiyona davet (call to action) yok. Üzgünüm ama bu linke pek tıklanmaz. Bunun yerine şöyle bir yol izleyin:
Eğer basınç uygulamadan vidaları mobilyaya geçirmeniz mümkün değilse bu tür yaralanmalara maruz kalmamak için şarjlı matkap kullanmalısınız. Evde kullanım için ideal şarjlı matkapları bu sayfada inceleyin.
Bakın işte bu linke tıklanır. Burada aksiyon daveti var. “Linke tıklayın” diyor.
Kafanızdaki soru işaretini biliyorum: “Bu sayfada” kelimelerine link verdiğimiz için site içi arama motoru optimizasyonuna destek olmadığını düşünebilirsiniz. “Yapmışken ikisini bir arada yapayım” diyor olabilirsiniz ve haklısınız. Öyleyse şu yöntemleri de uygulayabilirsiniz:
Yöntem 1 – Makalenin sonlarında tekrar “şarjlı matkap” anchor textine link verebilirsiniz. Bu şekilde ilk bağlantıdan dönüşüm, ikinci bağlantıdan SEO faydası elde etmiş olursunuz.
Yöntem 2 – Makalede iki kez aynı sayfaya yönlendirme yapmak istemiyorsanız örnek cümleyi şu şekilde revize edebilirsiniz:
Evde kullanım için ideal şarjlı matkapları şu sayfada inceleyin > Şarjlı Matkap
Gördüğünüz gibi yine aksiyon daveti var ve anahtar kelime kullanımı da yapılmış oldu. Bu linke de tıklanır.
Yöntem 3 – “Evde kullanım için ideal şarjlı matkapları inceleyin” cümlesine komple link verebilirsiniz. Bu tip uzun anchorların da tıklanma oranı yüksektir. Ayrıca, cümlede şarjlı matkap kelimeleri geçtiği için SEO faaliyetlerinize katkı sağlayacaktır.
Diğer bir konuya geçmeden önce şunu da belirtmeliyim. Her blog yazısını dolaylı yollarla dönüşüme odaklamak zorunda değilsiniz. Bu tip bir makalenin yanında bir de “Şarjlı matkap alırken dikkat edilmesi gerekenler, şarjlı matkap nedir, hangi markanın şarjlı matkabını kullanmalıyım?” başlıklı makaleler oluşturabilirsiniz. Örnekleri çoğaltın.
Bir önceki yazımız olan Türk Dünyası İlmi Araştırmalar Sempozyumu başlıklı makalemizde 2016 sempozyum, kırgızistan ve sempozyum hakkında bilgiler verilmektedir.