İlk olarak e-ticarete temel oluşturan sanal mağaza açmanın maliyetinden başlayalım. E-ticaretin en zor kısmı, işe başlamaktır. İşe başlamak ise bitirmenin yarısıdır.
Sanal Mağaza Açmanın Maliyeti
E-ticarette markalaşmak klasik ticaretten daha zordur. Bunu en önemli nedeni daha büyük bir piyasada daha fazla rakiplerin mevcut oluşudur. O nedenle ilk önerim fiziksel mağaza isimlerinden biran evvel kurtularak daha jenerik bir isimle e-ticaret pazarına giriş yapmaktır. Örneğin Kardeşler Kundura adındaki fiziksel mağazanızı aynı isimle e-ticaret piyasasında tutundurmak çok daha zorlayıcıdır. Bu nedenle geleneksel, uzun, ad soyad, lakap barındıran isimlerden derhal soyutlanarak e-ticaret piyasasına uygun jenerik, dikkat çekici, fazla uzun olmayan bir isim belirleyerek işe başlamanızı tavsiye etmekteyim. Bu isim aynı zamanda sizin http erişimizi yani domain adınızı oluşturacak isim olmalıdır. Domain adının “com” uzantılı olmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Ortalama 10 USD / Yıl fiyat ile “com” uzantılı alan adı satın alabilirsiniz. Belirlediğiniz alan adınızı, web sitenizi, dosyalarınızı ve veritabanınızı barındıracağınız kaliteli bir sunucuya ihtiyacınız olduğunu hatırlatarak; başlangıçta çok büyük bir hosting satın almadan yıllık ortalama 100 TL gibi cüzi bir ücretle kaliteli hizmet ve destek veren hosting kiralayabilirsiniz.
İsim ve barındırma hizmetinin ardından olmazsa olmazımız sağlam bir altyapıya sahip e-ticaret yazılımı. Ürünlerinizi, hizmetlerinizi kategorize edebileceğiniz, stok, lojistik, muhasebe analizlerini sorunsuzca yapabilen bir yazılım satın almanız gerekmektedir. Aynı zamanda tercih edeceğiniz e-ticaret yazılımı kolay kullanıma sahip, görsel açıdan güzel dizayn edilmiş ve kullanıcı dostu olmalıdır. Piyasada e-ticaret yazılımı adı altında onlarca firma olmasına ve fiyat skalası epey esnek olmasına karşın, ileride sorun yaşamayacağınız, 24 saat destek alabileceğiniz kaliteli e-ticaret yazılımı satın almanızı önermekteyim. Belirttiğim özelliklere sahip e-ticaret yazılımlarına ortalama 3 ile 5 bin TL arasında sahip olabilirsiniz.
Önemli Hatırlatma: Piyasadaki 200 – 300 TL’lik yazılımları kesinlikle tercih etmeyin.
Yukarıda belirttiğim gibi başlangıç maliyetimiz sadece bu kadar. Belirtmiş olduğum e-ticaret yazılımları, hosting ve domain ile sanal mağazanızı teknik açıdan işler hale getirebilirsiniz. Asıl iş bundan sonra başlıyor.
Ürün / Hizmet Fotoğraf ve Özelliklerinin E-Ticaret Yazılımına Girişleri
Kolay görünse de özellikle ürün gamı yüksek işletmelerde ürün tanımlama ve stok girişleri epey zahmetli bir iş. Maalesef bu işleri bizzat siz ya da görevlendireceğiniz kişiler yapmak zorunda. Ürüne ait detaylı bilgiler, renk / beden seçenekleri, stok durumu, barkod numaraları ne kadar açıklayıcı olursa ileride daha rahat edersiniz. E-ticaretin olmazsa olmazlarından birisi de ürüne ait kaliteli görselleri barındırmaktır. Çoğu e-ticaret sitesinin önem vermediği bu durum, internet kullanıcılarının detay görememelerinden dolayı siteyi terketmeleriyle sonuçlanmaktadır. Tavsiyem ürünlerinize ait yüksek çözünürlüklü ve özgün ve kaliteli fotoğraflar kullanmanızdır. Bunun için profesyonel ürün fotoğrafçılarıyla anlaşabilir, ürünlerinize ait kaliteli görsellere sahip olabilirsiniz.
Teknik alt yapının tamamlandığını ve ürün girişlerinin kaliteli görseller ile birlikte tamamlandığını var sayarak yazıma devam ediyorum. Şu ana kadar neler yaptığımızı özetleyecek olursak; sanal mağazamızı kiraladık, tadilatını yaptırdık, ışıklı tabelalarımızı astık, vitrinlerimizi oluşturduk ve ürünlerimizi vitrinlere yerleştirdik. Fiziksel mağaza olsaydık artık işimiz bitmiş ve müşterilerin mağazamıza gelmesini bekleyecektik. Fakat sanal mağazamızda henüz daha işimiz bitmedi. E-ticarette müşterimizi ayağımıza bekleyemiyoruz, tam tersi sanal mağazamızı internet platformlarında tüketicilerin ayağına götürmemiz gerekiyor. Bunun için ilk yapmamız gereken ciddi anlamda SEO Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlama, içerik pazarlama ve internet reklamlarını birbiriyle senkronize bir şekilde kullanmak olacaktır. Bu sayede sanal mağazanıza yapılan ziyaretler artış gösterecek dolayısıyla bu durum satışlarınızı olumlu yönde etkileyecektir.
SEO Pazarlama (SEO Marketing)
Arama Motoru Pazarlaması hakkında detaylı bilgileri daha önceki makalelerimde açıklamıştım. Web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda daha fazla kullanıcı için bulunabilir olmasını sağlamak için en yapılan site içi ve site dışı çalışmaları içermektedir. Teknik bilginiz yoksa bu konuda profesyonel çalışan SEO ajansları ile çalışabilirsiniz. Özellikle e-ticaret sitelerinde kategorilere ve ürüne yönelik SEO çalışmaları yaptırmanızda fayda olduğunu düşünüyorum. Piyasadaki ucuz ve etkisiz SEO hizmeti veren şirketler yerine daha kurumsal ve işini dürüstçe yapan ajanslarla çalışmanızı tavsiye ediyorum.
Sosyal Medya PazarlamasıSanal mağazanıza ait sosyal medya hesapları (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Bloglar, Pinterest) açılarak ilk etapta sponsorlu reklamlarla kullanıcı beğendirmeleri, organik beğeni ve paylaşımlar arttırılmalıdır. İkinci etapta ise ürün ve hizmetlere yönelik paylaşımların yanı sıra, içeriksel anlamda kullanıcı deneyimleri, faydalı bilgiler, kutlamalar ile sosyal medya içerikleri zenginleştirilmelidir. Sosyal medyada başarılı içeriğin ipuçları adlı yazımda konuyla ilgili detayları bulabilirsiniz. Facebook ve Instagram reklamlarıyla, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak, tanıtıcı ve ilgi çekici videolar paylaşmak, yeniden pazarlama ile tüketicilerin ilgi duydukları ürün ya da hizmetlere yönelik sosyal medya reklamları oluşturmak için aylık ortalama 300-400 liralık bir bütçe başlangıçta işinizi görecektir.
İçerik Pazarlaması
En önemli hususlardan birini meydana getirmektedir. E-Ticaret sitelerinde içerik pazarlamanın önemi ile ilgili daha önce hazırladığım makalemden hareketle kullanıcı deneyimine yönelik, direkt satış amacı taşımayan okunma ve fayda odaklı paylaşımlar ve Call to Action ile süslenmiş içerikleri kullanıcıya ulaştırmanız, sanal mağazanızın daha fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilmesini kolaylaştırarak satış miktarınıza olumlu etki yapacaktır. Aynı zamanda e-ticaret sitelerinin tüketiciyi etkileme yöntemleri ile ilgili yazımda da detaylarına girmiş olduğum konuyu dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. İçerik Pazarlamaya aylık 200 – 300 liralık bir bütçe ayırmanız konusunda özellikle ısrar ediyorum.
İnternet Reklamcılığı ve Yeniden Pazarlama
Arama motorlarında üst sıralarda listelenme ve aynı zamanda ürün ve hizmet arayan tüketici kitlesine yönelik nokta atışı yapmanızı sağlayan İnternet Reklamcılığına ayıracağınız aylık 200 – 300 liralık bir bütçe ile satışlarınızı arttırabilirsiniz.
Tüm bunları topladığımızda başlangıç maliyeti ortalama 5000 TL olan sanal mağazamıza aylık 800 – 1200 TL arasında sosyal medya, SEO ve internet reklamcılığı desteği sağlamanız halinde birkaç ay içerisinde tutunma göstermesi gayet olumlu bir gösterge olacaktır. Tüm bunların yanında sabırlı olmanızı, alanında uzman e-ticaret deneyimli personeller çalıştırmanızı, sanal mağazanızla ilgilenmenizi ve 24 saat destek ekibi oluşturmanızı tavsiye ediyorum.
Bir önceki yazımız olan Türk Dünyası Çocukları İstanbul'da Buluştu başlıklı makalemizde tdav, Turan Yazgan ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı hakkında bilgiler verilmektedir.
Merhabalar öncelikle. Yazılarınızı beğenerek okuyorum. Size mail de gönderdim ama sormak istediğim bi konu var. E-ticaret sitesi kurmak istiyorum. En üstte e-ticaret için kaliteli web sitelerinden bahsetmişsiniz fakat öneride bulunmamışsınız. Piyasa’da birçok e-ticaret yazılımı var acaba sizin tavsiyeniz hangisi olurdu?
Tuba hanım güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Açıkçası kesinlikle aradığınız yazılım şudur diyemeyeceğim. Haksız rekabet yapmak istemiyorum fakat Google arama motorunda “e-ticaret yazılımı” arama terimiyle küçük bir araştırma yaptığınızda, hangilerinden bahsettiğimi anlayabilirsiniz. Fiyat ve özelliklere dikkat etmenizi öneririm. Saygılarımla
Hocam çok yerinde bir konuya değinmişsiniz. Daha önceki deneyimlerimden de faydalanarak, eğer piyasada kalıcı olmak istiyor ve ileride hem teknik hem de müşteri memnuniyeti açısından sorun yaşamamak istiyorsanız ilk etapta en azından 8-10 bin lirayı gözden çıkarmanızı tavsiye ederim.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.