Dijital Reklamcılıkta 2018 Trendleri

Dijital Reklamcılıkta 2018 Trendleri

Pazarlama camiasının üzerinde durduğu en temel konulardan birisi olan dijital pazarlama, son dönemlerde klasik çabaları bir kenara bırakıp küçüklü büyüklü tüm işletmelerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya. Özellikle içerik pazarlama ağırlıklı çalışmalara hız veren reklam ajansları, dünyadaki tüm yenilikleri yakından takip ederken, bu işin duayeni niteliğindeki araştırma şirketleri 2018 yılının dijital reklamcılık trendleri ile ilgili detaylı bir araştırma yapmış bile. Ülkemize baktığımızda Avrupa ve ABD’nin çok daha gerisinde seyreden dijital reklam yatırımlarına yeni fikirler kazandırmak ve reklam ajanslarının dikkatini çekmek amacıyla bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.

SalesForce tarafından 2020 dijital reklam trendleri adlı makalesini okuduktan sonra etkilenmediğimi söylesem yanlış olur, öyle ki şimdiye kadar hazırladığım tüm içeriklerde benzer konuları dile getirmiş olmam da, geleceğin reklam modelleri hakkındaki görüşlerimin sağlaması niteliğinde olduğu için kendi açımdan oldukça sevindirici. Gelelim 2018’in dijital reklam trendlerine

Yapay Zeka Kullanımında Büyük Artış

Geçtiğimiz aylarda hazırladığım pazarlamada ChatBot Kullanımı adlı makalemde de belirttiğim gibi, işletmelerin müşteri iletişimi kurma bağlamında en başarılı uygulamalardan birisi halini alan ChatBot yazılımlarının kullanımında büyük artış yaşandığı belirtilmekte. Yapılan araştırmalara göre e-mail ve müşteri destek (ticket) uygulamalarına göre %35 daha olumlu geri dönüş alan ChatBotlar aynı zamanda ziyaretçiyi satın almaya yönlendirmesi ve alternatif seçenekler sunması açısından da oldukça başarılı. SalesForce raporunda da belirtildiği gibi reklam ajansları, müşterilerini profesyonel ChatBot yazılımlarını satın alma konusunda ikna etmeye başlamışlar bile.

Reklam ve Pazarlama Birleşiyor?

Şimdiye kadar tüm teorik derslerde pazarlamanın reklam olmadığını öğrendik durduk. Tutundurma karmasının içerisindeki en etkili eleman sayılan reklam, son dönemlerde işletmelerin pazarlama departmanlarının bizzat ilgilendiği konular içerisinde yer alıyor. Öyle ki SalesForce’nin araştırma raporlarına göre işletmeler reklam ve pazarlama bütçelerini birleştirmişler bile. Çoğu işletme reklam ajanslarıyla çalışma konusunda daha temkinli davranırken, araştırmaya dahil edilen şirketlerin %59’luk büyük çoğunluğu pazarlama departmanlarının içerisinde reklam alt departmanlarını kurmuş bile. Buradan çıkaracağımız sonuç, dijital reklamcılık artık reklam ajansları tarafından yönetilemiyor.

Büyük Verinin (Big data) Önemi Giderek Artıyor

Dijital reklamcılığı etkin bir şekilde kullanmak isteyen işletmeler, pazarlama departmanlarında büyük veriyi anlamlı kılabilecek yetenekli uzmanları çalıştırma eğiliminde. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi pazarlamada istatistikler yapılacak çalışmalar için büyük öneme sahipken, dijital pazarlamada big data kullanımı, eski çalışmaları anlamlı sonuçlarla açıklamayı; yeni faaliyetlerin nasıl yapılması gerektiği konusunda temel alınan alışkanlıklar halini alıyor. İşletmelerin özellikle sosyal medya pazarlamasına verdikleri önemden yola çıkarak büyük verinin önemini kavramalarını olumlu karşılamak gerekiyor. Çünkü müşteri iletişimde hem lokal veriler hem de sosyal medya verilerinin anlamlandırılması, pazarlama yatırımlarının çok daha etkin kullanılmasını sağlayabilmekte. Bu durumu SalesForce’un araştırması da destekler nitelikte. Çünkü geçtiğimiz yıl CRM verilerini dikkate alan şirket oranı %58 iken, bu oran 2018 yılında %68’e yükselmiş durumda.

Dijital Reklamcılıkta Facebook ve Google Liderliği Devam Ediyor

Hem Google hem de Facebook’un organik müşteri hedeflemedeki yetenekleri göz önünde bulundurulduğunda dijital reklamcılıktaki başarılarının artarak devam etmesi gayet normal. Facebook’un dijital reklam harcamalarındaki payı %16’dan %14’e düşmüş olsa bile, sosyal medya ağları içerisindeki en yüksek geri dönüşü sağladığı gerçeğini görmez gelmemize yardımcı olamıyor. SalesForce’da başta SnapChat, YouTube ve Instagram olmak üzere sosyal medya platformlarına yapılan dijital reklam harcamalarının arttığını kanıtlar istatistiksel bilgiler sunmuş. Twitter, LinkEdIn, Pinteres gibi sosyal ağ, mikroblog ve imleme platformları ise %11’lik payla pazardaki önemini korumaya devam etmekte.

Dijital Reklamcılık Yeni Teknolojilere Kayıyor

Sesli asistanlar, giyilebilir teknolojiler, sanal gerçeklik teknolojileri, ses ve görüntüye duyarlı asistan yazılımları, mobil cihazlar dijital reklamcılığın yeni trendleri arasında. Hatta yapılan araştırmalar, markaların ve işletmelerin yeni teknolojilerde hedef kitle yaratma yarışında olduklarını kanıtlar nitelikte. SalesForce’un araştırmasında benzer detaylara çok daha fazla yer verilmiş. Araştırmanın tamamını merak ediyorsanız buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz

 

Bir önceki yazımız olan 2017 Black Friday (Kara Cuma) Ne Zaman? başlıklı makalemizde 2017 black friday, Black Friday istatistikler ve black friday ne zaman hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.