Pazarlamada Selfie Modası

Pazarlamada Selfie Modası

Son dönemlerde gündemden düşmeyen kendi kendinizin fotoğrafını çekme modası olarak tanımlanan “selfie”, mobil cihazlarla, webcam veya fotoğraf makineleri aracılığıyla kendimizde dahil bir grubun fotoğrafının çekilmesi olarak da isimlendirilebilmektedir. Hatta “selfie” sözcüğü Oxford Dictionaries’e 2013 yılının kelimesi olarak da geçmiştir. 86. Oscar ödül töreninde ünlü sunucu Ellen DeGeneres tarafından yanında ünlü isimlerle birlikte, mobil cihazından çekilen ilk selfie karesi o tarihten itibaren tüm dünyada moda haline dönüştü. Hatta o dönemde Ellen DeGeneres’in twitter üzerinden paylaştığı selfie karesi 3 buçuk milyonun üzerinde retweet almıştı. Ellen DeGeneres’in milyonlarca retweet yapılan selfie karesini Samsung Galaxy Note 3 ile çektiğini de hatırlatarak, 86 Oscar ödüllerinin resmi sponsoru olan Samsung’u da aklımızın diğer ucunda tutuyoruz.

oscar selfie

Her ne kadar Samsung, Oscar töreni esnasında çekilen selfie karesinin bir pazarlama kampanyası olmadığını söylese de, bu durum hala şaibesini korumaya devam ediyor. Bazı pazarlama sitelerinde “selfie pazarlaması” olarak bahsedilen durum 2013 yılı içerisinde markaların ve işletmelerin, tüketicilerin ilgisini çekmek için kullandığı bir araç olarak sıkça tercih edilmiştir. Pazarlamacıların yeni gözdesi durumuna geçen selfie modası öyle bir hal almıştır ki daha önce literatüründe selfie olmamasına rağmen şirketler ve markalar selfie modasıyla ilginç projeler üretmeyi başarmışlardır. Hatta geçenlerde Unmetric adlı araştırma grubu tarafından hazırlanan “Year of the selfie” adlı araştırmanın infografiği karşıma çıktı. İnfografik dikkatlice incelendiğinde 2013 yılı ocak ayında sosyal medya kanalları üzerinden selfie projeleri yapan marka ve şirket sayısı 24 iken, 2013 yılının sonunda bu sayının 1000’in üzerine çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Hatta popüler sanatçılar, dansçılar, iş adamları hatta siyasiler bile selfie modasına uymuştur. Buna en ilginç örnek ABD başkanı Obama’nın Nelson Mandela’nın cenaze töreninde şuursuzca selfie fotoğraf çekmesi gösterilebilir.

obama selfie

Selfie pazarlaması 2013 yılının ortalarından itibaren tüketicileri müşteriye dönüştürmek ve onların ilgisini çekmek için  ünlü markalar tarafından da tercih edilen bir strateji haline dönüşmüştür. Bu marka ve işletmelerden en dikkat çekenleri: Dove, Samsung, Toyota, Apple, Sony, Huawei, GoPro, Axe’dır. Dilimize özçekim olarak geçen selfie ile pazarlamayı ilişkilendirip popüler trendleri tüketiciye sunan ilginç örneklerden bahsetmek mümkündür.

Bunlardan birisi olan ABD menşeli giyim markası Urban Outfitters, selfie pazarlamasını etkin ve ilginç bir yöntemle kullanarak tüketicilerinin ilgisini çekmiş bile. Ürünlerini satın alan müşterilerinden, satın aldıkları kıyafetlerle selfie fotoğraf çekmelerini ve bu fotoğrafları Instagram üzerinden paylaşmaları mantığıyla yaklaşık 1 buçuk milyonluk takipçi kitlesinde büyük bir özenti yaratmış ve müşterilerden gelen 10 milyonun üzerinde selfie fotoğraf ile kampayna başarılı bir şekilde sosyal medya üzerinde yayılma imkanı bulmuştur. Twitter, Facebook ve Instagram ağırlıklı sürdürülen # UOONYOU  Hashtag’ı ile profilden profile yayılan selfie pazarlama metodu markaya olan ilgiyi büyük ölçüde arttırmış ve dolayısıyla satışlarda da iyileşme gözlemlenmiştir.

kobe ve messi

Türkiye’de de Selfie pazarlaması metodu başta giyim ve otomotiv şektörü olmak üzere küçük ve orta ölçekli işletmelerinde yeni trendi haline gelmiştir. Bu bağlamda selfie pazarlamasını reklam aracı olarak kullanmayı başaran Türk Hava Yolları ünlü basketbolcu Kobe Bryant ve futbol oyuncusu Messi ile birlikte çektikleri reklam filmiyle çok beğenilmiş ve uzun süre gündemde kalmıştır.

Bir önceki yazımız olan Pazarlamacıların En Sık Tercih Ettiği Sözcükler başlıklı makalemizde pazarlamacıların en çok kullandığı kelimeler, pazarlamacıların en çok tercih ettiği kelimeler ve reklam kelimeleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.