Her ne kadar klasik ticaret boyutlarına ulaşamasa da, her geçen yıl önem kazanan e-ticaret, son yıllarda mobil cihazlara geçişin hızlanmasıyla birlikte evrilmeye başladı. Eskiden bilgisayarlarımız üzerinden gerçekleştirdiğimiz e-ticaret şimdilerde mobil ticaret ile önemini arttırmaya devam ediyor. Yapılan istatistiklere göre mobil ticaretin, toplam e-ticaret içindeki payı %30’lara ulaşmış durumda. Elbette ki bu istatistik ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Genellikle benzer pazarlama araştırmaları ABD ya da Avrupa ağırlılı yapılmakta olup ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde henüz mobil ticaretin %30 seviyelerine yükseldiğinden bahsedemeyiz. Bugünkü yazımda, dünyanın en güvenilir anket ve istatistik merkezi Statista tarafından yapılan mobil ticaret araştırmasına yer vereceğim.
Dünyada Mobil Ticaretin Durumu
Mobil cihazlardaki satış patlamaları, internetin ulaşılabilir kapsama alanının genişlemesi, mobil cihaz üretiminin artması gibi sebeplerle hemen hemen herkesin oyuncağı haline gelen akıllı telefonlar ve tabletler, çoğu zaman masaüstü ya da dizüstü bilgisayar kullanımına ihtiyaç duymadan tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabilmekte. Buradan hareketle geleceği görerek hızlı davranan işletmeler, ticaretin mobil boyutunu önceden sezebilmiş ve yatırımlarını bu alana kaydırmışlardır. Statista tarafından ABD merkezli araştırmada 2017 yılı sonunda toplam B2C e-ticaret hacmi dünyada 2.4 trilyon doları buldu. Ayrıca 2021 yılının sonuna kadar bu rakamın 4.5 trilyon dolara yaklaşması bekleniyor. E-ticaret içerisinde giderek artan oranıyla dikkatleri çeken mobil ticaretin önem kazandığını hepimiz biliyoruz.
Statista tarafından ABD’de gerçekleştirilen araştırmada mobil ticaretin, toplam e-ticarete olan oranının 2017 sonunda 156 milyar dolar olduğu sonucuna ulaşılmış. Hatta 2017’nin son çeyreğinde 32 milyar dolara yaklaşan mobil ticaret, 2010 yılına gidildiğinde aynı dönem yalnızca 600 milyon dolar seviyelerinde. Yalnızca 7 yıl içerisinde büyük oranda katlanan mobil ticaret, uzmanlara göre gelecekte e-ticaretin %70’inden daha fazlasını meydana getirecek. Bu durumu 2010 yılında mobil ticaretin, e-ticaret içindeki payının %1 seviyelerinde olduğu; 2017 sonuna gelindiğinde %30 seviyelerine yükselmesinden de anlayabilmekteyiz.
Türkiye’de Mobil Ticaretin Durumu
ABD’de 2017 yılı sonunda gerçekleşen toplam mobil ticaret 156,28 milyar dolar olurken, bu rakamın 2019 yılı sonunda 268 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Benzer istatistikler Avrupa ülkeleri ve Uzakdoğu için de geçerli. Ülkemiz de de önemi giderek artan mobil ticaretin de yüksek orana sahip olduğu ortada. 2017 sonu itibariyle 73 milyar dolarlık e-ticaret hacminin içerisinde mobil ticaret %19’luk bir orana sahipken; 2019 yılı sonunda bu oranın %52 seviyelerine yükseleceği tahmin ediliyor. Hatta dünya ülkeleriyle karşılaştırıldığında mobil ticaret kullanımında; ABD, Japonya, Güney Kore ve İngiltere’nin ardından 5. sırayı alan Türkiye, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 4. sıraya yükselebilir.
Dünyada mobil ticaretin, e-ticaret içerisindeki payının önümüzdeki 5 yıl içerisinde %70’lara yükseleceğini ön gören araştırmalar yalnızca ABD’de 2021 yılında 169 milyon kişinin mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapacağı belirtilmekte. 2017 itibariyle toplam mobil ticaret dünyada 1.36 trilyon dolar olarak tahmin edilirken, bu miktarın 2021 sonunda 3.6 trilyon dolar seviyelerine yükseleceği yapılan öngörüler arasında.
Kaynak: https://www.statista.com/statistics/241471/number-of-mobile-buyers-in-the-us/
Bir önceki yazımız olan Dijital Reklamcılıkta 2018 Trendleri başlıklı makalemizde dijital pazarlama, dijital reklam 2018 ve dijital reklam trendleri hakkında bilgiler verilmektedir.