İçerik Pazarlamasında Mükemmel Başlığı Kurgulama

İçerik Pazarlamasında Mükemmel Başlığı Kurgulama

İçerik pazarlamasının temelini, içeriğe ziyaretçi çekmekte kullandığınız başlık oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre başlığı okuyan her on ziyaretçiden sekizi daha içeriği okumadan kapatmakta, farklı sayfalara geçiş yapmaktadır. İçeriğiniz ne kadar başarılı olursa olsun, başlığı belirlerken yapacağınız en ufak hata, içeriğinizin yeterli okuyucu kitlesine ulaşmasına engel olacaktır. İçerik Pazarlaması yaparken iyi bir başlık kurgulamak için dikkat etmemiz gereken çok sayıda değişken olduğunu söyleyebiliriz. Sayılar, sıfatlar hatta noktalama işaretleri bile başlığın başarısını etkilemekte olup içeriğe ulaşmada engel yaratmaktadır. Bu yazımızda içerik pazarlaması yaparken içeriklerinize vereceğiniz başlıkların hangi özelliklere sahip olması gerektiğini araştırdık. Aşağıda maddeler halinde yazanlara dikkat ettiğiniz sürece etkili ve ziyaretçi çeken başlıklar oluşturabilir, içeriklerinizi ziyaretçilere okutabilirsiniz.

icerik pazarlamasi basligin onemi

Başlığını Mümkün Olduğunca Kısa Olsun

Web sitelerine ziyaretlerin %90’ından fazlası arama motorları aracılığıyla olmaktadır. Arama motorlarında listelenen başlıkların en fazla 65 karakterlik bir kısmı görünebilmektedir. Bu nedenle başlık oluşturmaya başlarken 65 karakteri geçmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Mutlaka farketmişsinizdir, arama motorlarında uzun başlıklara sahip olan içerikler çok fazla rağbet görmez. Bu nedenle daha arama motoro aşamasında içeriğiniz diğerlerinin arasında kaybolur gider.

Başlıklarınız En Fazla 6 Kelime İçermelidir

Uzun olan başlıklar dikkat çekmediği gibi, kelime fazlası olan başlıklarda ilk aşamada içeriğinizin elenmesine sebep olacaktır. Yapılan araştırmalara göre başlığın ideal uzunluğu 6 kelime olarak tespit edilmiştir. Başlığa göz atan ziyaretçiler genellikle ilk 2 ve son 2 kelime üzerine yoğunlaşır. O nedenle başlığınızın ilk iki ve son iki kelimesi anlamlı bir bütünlük oluşturmalıdır. Örneğin “Yemek yerken nelere dikkat etmeliyiz” şeklindeki bir başlık konsepti yerine “Yemek Yemenin Kuralları” şeklinde bir başlık daha çok dikkat çekecektir. Kelimeleri genellikle kısa kısa seçmenizi öneririz, okuyucular kısa ve kolay okunan kelimeleri severler. Bu da sizin başlığınızın kısa ve öz olmasıyla ilgilidir.

Başlıklar İçten, Samimi ve Merak Uyandırıcı Olmalıdır

İçerik pazarlamada dikkat etmemiz gereken en önemli husus başlıkların okuyucunun gözünde içten ve merak uyandırıcı bir yapıya sahip olmasıdır. Bunu yapabilmek için de okuyucuyla kendi aranızda bir bağ kurmanız gerekmektedir. Kullanıcıya yöneltilen soru nitelikli başlıklar ilgi çekmesi açısından bire birdir. Bu metotu kullanan içerik başlıkları büyük oranda başarılı olmaktadır. Örneğin “Zengin Olmak İçin Yapılması Gerekenler” başlığı yerine “Zengin Olmak İstemez misiniz?” şeklindeki bir başlık düzeni daha ilgi çekici durmakta, okuyucuyu kişiselleştirmekte ve kendisine çekmektedir.

baslik ve icerik pazarlamasi

Dikkat Çekici Sıfatlar Kullanın

Klişeleşmiş sıradan sıfatlar yerine, ilgi çekici ve merak uyandırıcı sıfatlar kullanmak başlığınızın başarısını önemli ölçüde arttıracaktır. Eğlenceli, tuhaf, zahmetsiz, kullanışlı, ucuz, hesaplı gibi ilginç sıfatlar başlığınıza tıklanma olasılığını etkileyecektir. Aynı zamanda olumsuz kelimeler dikkat çekici olduklarından başlığın başarı oranını arttırmaktadır. Örnek verecek olursak “Temmuz’da Tatile Gitmemenizi Gerektiren Önemli Uyarılar” başlığında olduğu gibi olumsuz kelime başlığa bir merak duygusu katmıştır. Bu nedenle de okunma olasılığı yükselecektir.

Başlıklarınızda Sayı Kullanın

Son dönemlerde sosyal medya va blog sitelerinde yayınlanan içeriklerin içerisinde kullanılan rakamlar dikkat çekici olabilmektedir. Örneğin “Zayıflamanız İçin 10 Önemli Öneri”, “Kısa Sürede Zengin Olmanız İçin 20 Öneri” şeklindeki başlıkların tıklanma oranları diğerlerine nazaran daha yüksektir.

Başlığı Kişiselleştirin

En önemli unsurlardan birisi olan kendi kişiliğinizden bir yorum ekleme olayı, başlığın cezbedici özelliğini arttırmaktadır. Örneğin “Teste Alışmanın 10 Farklı Yolu, 8 Numara Olmazsa Olmaz” Şeklindeki bir başlık sırf 9 numaralı maddeyi okumak için bile binlerce ziyaretçi çekebilmektedir. Kendi yorum ve önerilerimizle kişiselleştirdiğimiz başlıklar hedef kitleye ulaşmada önemli stratejilerden birisidir.

Tüm bunların ışığında içerik pazarlaması açısından mükemmel başlığa aşağıdakileri örnek gösterebiliriz.

Eskiden                                                                                                                         Şimdi

Yemek masası nasıl hazırlanır?                                                                             Yemek masası hazırlamanın 15 inanılmaz yolu

Ürününüzü nasıl satabilirsiniz?                                                                             Ürününüzü 12 saatte nasıl kolayca satabilirsiniz?

Tatilde tercih edebileceğiniz turistik mekanlar                                              Enfes bir tatil için gidilmesi gereken 20 mekan

Bir önceki yazımız olan Sosyal Medya'nın Markalara Etkisi başlıklı makalemizde marka bilinirliği ve sosyal medya, markalar ve sosyal medya ve sosyal medya pazarlaması hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.