Harekete Geçirici Mesaj (call to action) Hakkında Herşey

Harekete Geçirici Mesaj (call to action) Hakkında Herşey

Son yıllarda önemi artan içerik pazarlama tutkunlarının bu söze aşina olduklarını biliyorum. Aslında ilk olarak İngilizcesi kullanılmaya başlanan “Call to Action” olayını günümüz Türkçesindeki karşılığıyla “Harekete geçirici mesaj” olarak tanımlandığını söyleyebiliriz. Harekete geçirici mesaj etkinliğini aslında yalnızca dijital pazarlamayla ya da içerik pazarlamasıyla sınırlamak da çok doğru olmaz, çünkü iletişimin esas unsurunu oluşturan mesaj, niteliği bakımından zaten bilgilendirici, ikna edici veya harekete geçirici olabilir. Pazarlamacılar için mesaj, kaynak ile alıcı arasındaki mesajın frekans kalitesini, dolayısıyla yayılma kapsamını ve hızını bir nebze de olsa güçlendirmek için hazırlanan bir unsur olarak karşımıza çıkar. Aslında hayatın her alanında tepkiyi yaratabilmek için etkiyi en ideal formda ulaştırmak gerekmektedir. Böylelikle tepkinin kalitesi, verilen uyarıcı etkiye göre değişecek ve yayılma hızı artacaktır.

call to action mesajlar

Olaya pazarlama açısından baktığımızda amaç zaten mesajı en etkin biçimde tüketiciye ulaştırmak ve onları harekete geçirmektir. Öyleyse harekete geçirici mesajı şu şekilde tanımlamamız doğru olacaktır.

Harekete geçirici mesaj: Metin, görsel ya da işitsel içerikler kullanılmak suretiyle hedef tüketici kitlesini uyararak; onların düşünsel anlamda harekete geçmesini ve verilen mesajdan hareketle, mesajın içeriğiyle alakalı bir müşteri aksiyonuna dönüşmesini sağlama durumuna denir. Tanımda da görüldüğü gibi pazarlama açısından temel amaç; içeriği oluşturan marka, ürün ya da hizmeti mesaj yoluyla tüketiciye ulaştırmak ve ulaştırılan mesajın alıcıyı tetiklemesini sağlamaktır. Tetiklenen alıcı, yani tüketici kitlesi mesajdan etkilendiği oranda harekete geçerek bir müşteri aksiyonuna doğru yönlendirilecektir.

Oldukça basit tanımladığımız bu durum aslında çok da kolay değildir. İçerik pazarlamanın özünü oluşturan harekete geçirici içerik, aslında daha da kısalıp harekete geçirici mesajı yaratmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken içeriği kısaltmak değil, içeriği tüketici nezdinde kabul edilebilir ve onların dikkatini çekebilir hale getirmektir.

harekete gecirici mesajlar

Peki harekete geçirici mesajın unsurları nelerdir?

Bu sorunun yanıtını vermek güç olsa da, genel olarak harekete geçirici mesaj oluşturmanın unsurlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. Bu bileşenleri içerisinde barındıran mesaj tüketici tarafından daha fazla farkedilebilir, beklentileri daha fazla karşılayabilir ve onları daha fazle etkileyebilir.

İyi Bir Tasarım: Harekete geçirici mesajın en önemli özelliği mesaj türünün en idel tasarıma sahip olmasını sağlamaktır. Örneğin evinize onlarca mektup zarfının içerisinde ilk olarak değişik desen ve görünümdeki zarflar hep dikkatimizi çekmiştir. Henüz daha içeriğini bilmesek de, zarfın rengi veya tasarımı, bizim ilk olarak o zarfı açmamızı tetikleyen unsuru oluşturmuştur. Hal böyle olunca harekete geçirici mesajın tasarımı, hedef kitlenin dikkatini çekmek açısından önemlidir. Mesajınızın türü ne olursa olsun farketmez. İsterseniz görsel isterseniz içerik ya da işitsel mesaj oluşturun; önemli olan hazırladığınız mesajın ilk bakışta algıyı üzerinde toplayan bir niteliği taşıması gerekmektedir.

Kitlenin Beklentilerine Uygunluk: Pazarlamada hedef kitle üzerine yoğunlaşacağınız, ürün ya da hizmetinizi o kitlenin beklentileri üzerine oluşturacağınız bir yönelim mevcuttur. Tıpkı niche pazarlamada olduğu gibi, büyük bir kitlenin içerisinde, beklentileri diğerlerinden farklı küçük kitleleri düşünün. Bu kitlelerin beklentilerine uygunluk, hazırlayacağınız mesajın harekete geçirme özelliğinin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. İşte bu nedenle harekete geçirici mesaj hedef kitlenizin beklentileriyle örtüşmeli ve kitlenin dikkatini çekebilmelidir. Tam tersi olarak tüketicinin ilgisine yönelik olmayan bir mesaj dikte ederseniz zaten başarılı olmazsınız.

hareket yarat

Mesaj Merak Uyandırmalı: İyi bir tasarım ve hedef kitlenin beklentilerini sezdikten sonra sırada mesajın merak duygusunu tetikleyici bir özelliğe sahip olması gerektiğidir ki pazarlamacılar hep burada hata yapar. Şayet mesajınız merak uyandırıcıysa, mesajı ulaştırdığınız kişinin merakını giderecek gerçek içeriği oluşturmalısınız. Harekete geçirici mesaj içeriğin başında, ortasında ya da sonunda olabilir. Bir başlık, bir fotoğraf, resim ya da video olabilir veya bir videonun içerisinde yalnızca bir bölüm harekete geçirici mesajınızı oluşturabilir. Harekete geçirici mesajınız varsa harekete geçenleri de tatmin etmek zorundasınız. Tatmin etmek en zor iştir. Bu mesajı algılayıp harekete geçen tüketici olabildiği gibi, dikkati çekilmiş fakat henüz daha harekete geçmemiş bir tüketici de olabilir. Henüz harekete geçmediği süreç içerisinde de, kitleyi tatmin edebilecek içerikleri sunmanız gerekmektedir.

Tüketici Doğru Yöne Yönlendirilmeli: Merakını cezbettiğiniz tüketiciyi harekete geçirmek için doğru alana kanalize etmeniz gerekmektedir. Şunu aklınızdan çıkarmayınız ki, harekete geçirici mesajın reklam olduğu algısı yaratılmamalı, ön plandaki amacı hiçbir zaman satış olmamalıdır. Tüketiciyi doğru yere yönlendiren harekete geçirici mesaj, zaten kitleyi kendiliğinden müşteri aksiyonuna dönüştürecektir. Onun için teknik hatalardan kaçınılmalı ve mesaj içeriğiyle hedefleriniz tutarlı olmalıdır.

Bir apartmanın 17. katında yaşayan birisine çim biçme makinesi satın alması gerektiğini söylemek gibi bir şeydir yanlış yönlendirme. Fakat aynı kişinin yeşil çimenlere sahip müstakil bir evinin ya da yazlığının olabileceği ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Ürün Ya da Hizmetlere Adını Veren Markalar başlıklı makalemizde Jenerik marka nedir, marka adıyla anılan ürünler ve ürünlere adını veren markalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Hakkında Çağrı Ergezer

1983 Kahramanmaraş doğumlu. Lisans öğrenimini Uluslararası İlişkiler, yüksek lisans İşletme (Pazarlama ABD) ve doktorasını işletme (pazarlama anabilim dalı) üzerine yaptı. Küçük yaştan itibaren ilgi duyduğu bilgisayar teknolojileri ve internet, onun sosyal medya, dijital pazarlama ve dijital içerikler üzerine yoğunlaşmasını kolaylaştırdı. Şimdi özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan yazar; dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya ve tüketici davranışları üzerine bilimsel çalışmalarını sürdürmekte. Boş zamanlarında kendine ait olan "ergezer.net" adlı blogda deneyimlerini okuyucularıyla paylaşarak yerli yabancı çok sayıda şirkete danışmanlık hizmeti vermekte.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.