Hemen hemen tüm ebeveynler, bebeklerinin ilk birkaç yılı içerisinde farketmiştir ki, televizyon programları arasında gösterilen reklamlar bebekler tarafından yoğun bir ilgi ile izlenmekte. Bir çoğumuz buna anlam veremesek de, çoğunlukla bu durumdan hoşnut olanlar, bu durumun videosunu kaydedip sosyal medya araçlarına servis edenler bile olmuştur. Pedagoglara göre bebeklerin, reklamları ilgiyle izlemelerinin nedenleri çok farklı.
Bebekler henüz tam olarak zihinsel gelişimlerini tamamlayamadıklarından, televizyon reklamlarının görüntü ve ses efektlerini algılama çabası içerisine girereler. Reklamlar ve klipler genellikle kısa süre içerisinde sıklıkla değişen görüntü ve ses efektlerine sahip olduğundan, bebekler bu görüntü ve sesleri algılamada güçlük çektikleri için anlık olarak beyin şoku yaşarlar. Bu durum pedagoji literatüründe “klip sendromu” olarak isimlendirilmekte olup, uzmanlara göre bebeklerin klip sendromuna maruz kalmaları, beyin fonksiyonlarının daha geç sürelerde gelişmesine sebep olmakta ve aynı zamanda bebeklerin sinirsel aktivitelerini arttırmaktadır. Bu durum bebeklerin agresiflik, hiperaktiflik, algıda zorlanma gibi birçok sinirsel rahatsızlığına da sebebiyet vermektedir.
Anlık olarak sıklıkla değişen görüntüler ve ses efektleriyle süslü reklamlarla klipler, bebeklerin televizyon ekranında olup bitenleri algılama çabasından ibarettir. Bu durum ebeveynler tarafından ilgi çekici karşılansa da, bebeklerin pedagojik gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.
Bir önceki yazımız olan Üniversiteyi Yurtdışında Türkiye Türkçesi İle Okuyun başlıklı makalemizde denklikli üniversite, Sınavsız üniversite ve yurtdışı sınavsız üniversite hakkında bilgiler verilmektedir.